Waarom je beter nog even wacht met plug in zonnepanelen en
thuisbatterijen
Plug in zonnepanelen en batterijen lijken op het eerste gezicht een slimme en toegankelijke manier om thuis energie te besparen. Je plugt een zonnepaneel of batterij simpelweg in het stopcontact en klaar: je wekt je eigen stroom op of slaat energie op voor later gebruik.
In buurlanden zoals Duitsland zijn deze plug in systemen al langer in gebruik. In België staat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen. Dat zorgt voor heel wat vragen en onzekerheden. In deze blog schetsen we de situatie zoals die er nu (anno 2025) uitziet en delen we de inzichten die voorlopig beschikbaar zijn.
Wat zijn plug in zonnepanelen en thuisbatterijen?
Plug in zonnepanelen en thuisbatterijen noemt men ook wel stekkerpanelen en thuisbatterijen ofwel plug-and-play systemen. Het gaat hierbij om compacte zonnepanelen en thuisbatterijen die je zonder tussenkomst van een elektricien in gebruik neemt. Er komt geen keuring of aanmelding bij de netbeheerder Fluvius aan te pas en ook een installatie door een professional is meestal niet nodig. Net zoals bij een televisie: inpluggen in het stopcontact en gebruiken.
Plug in thuisbatterij
Omdat ze zo eenvoudig te plaatsen zijn, leveren aanbieders deze systemen vaak rechtstreeks aan huis. Ze zijn vooral bedoeld voor wie geen klassiek systeem kan installeren, zoals huurders of mensen zonder geschikt dak. In dat geval plaatst men de zonnepanelen bijvoorbeeld op een balkon. De werking is vergelijkbaar met klassieke systemen: panelen wekken stroom op bij zonlicht, batterijen slaan die energie op voor later gebruik.
Lees ook: Hoe werken zonnepanelen en hoe bespaar je er mee.
Onzekere regelgeving
Hoewel plug in zonnepanelen en thuisbatterijen sinds kort legaal zijn in België, is het wettelijk kader nog verre van duidelijk. De huidige regels zijn onvolledig en laten ruimte voor interpretatie, wat voor verwarring zorgt bij zowel consumenten als installateurs. Wie vandaag (anno 2025) zo’n systeem aankoopt, doet dat in een nog onstabiele markt, zonder garantie dat de investering rendeert zoals gehoopt.
Daarom kiezen steeds meer mensen voor de zekerheid van een groepsaankoop. Binnen dit georganiseerde traject werk je samen met erkende installateurs, geniet je van transparante garanties en ben je zeker van een correcte plaatsing volgens de huidige regelgeving. Bovendien krijg je ondersteuning bij de keuring en de nodige administratieve stappen, zaken die bij plug in systemen vaak onduidelijk of afwezig zijn.
Meer informatie over de garanties van onze groepsaankoop zonnepanelen lees je hier.
Technische beperkingen
Er zijn ook belangrijke technische beperkingen. Plug in zonnepanelen mogen in België momenteel niet meer dan 800 watt vermogen leveren. Dat betekent concreet dat je maximaal twee zonnepanelen via deze methode mag aansluiten – goed voor een beperkte opbrengst. Bij plug in batterijen is het gelimiteerde vermogen niet genoeg om grotere huishoudtoestellen zoals ovens, wasmachines of waterkokers van stroom te voorzien. Bekijk hier de overige belangrijke voorwaarden die van toepassing zijn.
Sommige handige gebruikers of technici proberen de beperkingen te omzeilen met eigen aanpassingen, maar dat brengt risico’s met zich mee. Zoals experts bij Samen Overstappen het samenvatten:
“Het hele punt van deze systemen is net dat ze eenvoudig en goedkoop zijn, zonder dat je er een installateur voor nodig hebt. Als je door onduidelijkheden alsnog een professional moet inschakelen, gaan deze producten hun doel voorbij.”
Daarnaast hebben aanpassingen mogelijk ook gevolgen voor brandveiligheid, verzekeringsvoorwaarden of aansprakelijkheid.
Naast deze technische en juridische struikelblokken, botsen ook bepaalde groepen gebruikers op praktische hindernissen.
Plug in zonnepaneel
Appartementsbewoners vallen vaak uit de boot
Plug in zonnepanelen en thuisbatterijen worden vaak gezien als een oplossing voor wie in een appartement woont. In de praktijk blijkt dat net deze groep gebruikers op extra obstakels botst. Zo krijgen bewoners niet altijd toestemming van hun syndicus of de algemene vergadering om panelen te plaatsen op het balkon of tegen de gevel. Er is dus niet alleen onduidelijkheid op juridisch en technisch vlak maar ook op praktisch niveau ervaren appartementbewoners vaak obstakels. Daardoor blijft het gebruik van plug in systemen bij appartementen voorlopig beperkt.
Toch benieuwd hoe je jouw woning duurzamer maakt? Ontdek het in deze blog.
Conclusie: bezint eer ge begint
Hoewel plug in zonnepanelen en thuisbatterijen potentieel hebben en in andere landen al ruimer ingeburgerd zijn, is het in België voorlopig nog te vroeg voor een grootschalige doorbraak. De markt is in beweging, de regelgeving onzeker en het rendement beperkt door technische en praktische grenzen. Veel experts raden daarom aan om voorlopig nog te wachten tot de overheid een duidelijk en betrouwbaar kader uitwerkt. Wie nu al investeert, doet dat best met een goed begrip van de beperkingen en bij voorkeur in overleg met de netbeheerder, syndicus en een erkend installateur.
Wie écht wil verduurzamen en zeker wil zijn van rendement en kwaliteit, kiest dus beter voor een professionele installatie. Via onze groepsaankoop, zonnepanelen en thuisbatterijen krijg je betrouwbare technologie, duidelijke garanties en ondersteuning van A tot Z.
Schrijf je vandaag nog vrijblijvend in en ontdek meteen hoeveel jij bespaart.